Fjärde jurymedlem att presenteras – Valbona Shala

Yrkesväg har instiftat ett pris för att uppmärksamma goda samarbeten med arbetsgivare, vilket är en förutsättning för att utbildningsmodellen ska fungera. Juryn består av fem personer och fjärde jurymedlem att presenteras är Valbona Shala, vd/grundare/affärsutvecklare för Feen AB och Dardania Wine AB.

Uppmärksamma goda samarbeten

Yrkesvägs utbildningsmodell bygger på att deltagare ska lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser. En förutsättning är att arbetsgivare ser möjlighet till sin kompetensförsörjning och tar emot deltagare.

För att uppmärksamma goda samarbeten har vi instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till en offentlig och en privat arbetsgivare av Värmlands landshövding Georg Andrén.

Valbona Shala en av jurymedlemmarna

Tidigare har tre jurymedlemmar presenterats i form av Zana Panic, vd för Procrutiment i Karlstad, Peter Möller, samhällsanalytiker Region Dalarna, och Mark Ahlenius, grundare av Jobbentrén. Nu är det dags att presentera nästa jurymedlem: Valbona Shala, vd/grundare/ affärsutvecklare för Feen AB & Dardania Wine AB.

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag har lång erfarenhet av arbetsintegration för grupper som ofta har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Idag driver jag två företag: Feen AB och Dardania Wine AB. Feen arbetar med personer som står långt från arbetsmarknaden, ofta på grund av psykisk ohälsa, språkhinder eller social isolering. Vår målgrupp behöver stöd för att hitta jobb, bygga självkänsla och skapa struktur i vardagen. Genom vårt heltäckande stöd erbjuder vi en väg från utanförskap till egen försörjning, och resultaten visar att vår Feen-modell gör verklig skillnad. Vi utbildar även arbetsgivare i kulturkompetens och inkludering för att bättre ta tillvara på människors kompetens.

Valbona Shala fortsätter:

– Dardania Wine specialiserar sig på att importera högkvalitativa viner från Kosovo och är stolta pionjärer på den svenska och nordiska marknaden. Vi tror på att affärssamarbeten kan skapa jobb och tillväxt, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar och rättvis värld. Vår vinimport handlar om mer än affärer – den genomsyras av ett starkt socialt ansvar. Genom att stödja lokala producenter och skapa värde för alla inblandade, från vingården till konsumenten, strävar vi efter en framtid där ekonomisk tillväxt och etiskt ansvar går hand i hand. Tillsammans skapar vi en vinupplevelse som inte bara smakar gott utan också gör gott.

Varför tycker att Yrkesväg är ett viktigt projekt?

– Projektet Yrkesväg är så viktigt eftersom det skapar en tydlig och hållbar väg in i arbetslivet för människor som ofta möter stora hinder för att komma dit. Genom att kombinera språkutbildning med praktisk erfarenhet och yrkeskompetens får deltagarna inte bara nödvändiga färdigheter, utan också en känsla av att de hör hemma och är en del av något större – både i samhället och på arbetsplatsen. Denna helhetsapproach hjälper inte bara individen, utan stärker även arbetsmarknaden och ger hopp till fler.

Varför valde du att ställa upp i juryn för arbetsgivarpriset?

– Arbetsgivarpriset är ett fantastiskt initiativ som verkligen hyllar de arbetsgivare som gör skillnad i samhället. Genom att erbjuda praktikplatser, språkträning och handledning ger de människor en verklig chans att ta steget in på arbetsmarknaden. Detta arbete är oerhört viktigt, inte bara för att minska arbetslösheten, särskilt bland utrikesfödda, utan också för att stötta arbetsgivarna själva i en tid då många branscher kämpar med brist på arbetskraft. Arbetsgivare som satsar på mångfald och inkludering skapar inspirerande arbetsplatser där olika perspektiv värderas. Genom att öppna dörrar för fler människor bidrar de både till sina egna företag och till en mer rättvis och dynamisk arbetsmarknad.

Instiftat för att uppmärksamma arbetsgivare

Yrkesväg använder en utbildningsmodell där språkundervisning integreras med andra samhälls-, arbetslivs- och yrkesintegrerade insatser. Deltagarna ska få möjlighet att lära sig språket samtidigt som de är ute på arbetsplatser.

Utbildningsmodellen förutsätter samarbete med arbetsgivare som ser en möjlighet till bidrag till sin kompetensförsörjning och vill ta emot våra elever på språktränings-, praktik- och APL-platser.

För att uppmärksamma arbetsgivare som har gjort detta på ett bra sätt har vi alltså instiftat ett Yrkesväg-pris som ska delas ut till två arbetsgivare, en i offentlig och en i privat sektor.

Våra projektpartners har fått nominera arbetsgivare i sin kommun. Nu ska en objektiv jury bestående av fem personer utse finalister och vinnare.

Priserna delas ut av landshövding Georg Andrén i samband med en Yrkesväg-konferens på Karlstad CCC den 5 december.

Fler nyheter inom kort

Håll utkik här på webbplatsen samt på Facebook och Instagram för fler nyheter om Yrkesväg-priset, jurymedlemmar och allt annat spännande som händer i Yrkesväg!