Yrkesväg har anordnat transregionala lärträffar med erfarenhetsutbyte för flera olika professioner. – Det är när vi möts i våra olikheter som lärandet blir på riktigt, säger Liliana Melén, sfi-lärare och delprojektledare i Hagfors.

Intensiva samtal och lärorika möten
På de transregionala lärträffarna i Sunne träffades sfi-lärare, studie- och yrkesvägledare, socialsekreterare samt medarbetare inom arbetsmarknadsenheter/integration.
Totalt 160 personer deltog i de två två lunch till lunch-tillfällena som innehöll intensiva samtal, lärorika möten, möjlighet till reflektion och erfarenhetsutbyten samt trevlig samvaro i en avkopplande miljö.
Samtal, reflektion och gemenskap
Här följer reflektioner från några av deltagarna.
Liliana Melén, sfi-lärare och delprojektledare i Hagfors kommun:
– Det var två halvdagar fyllda av samtal, reflektion och gemenskap. Vi fick möjligheten att stanna upp och fundera på vad vi gör och varför och även för att diskutera om hur vi hanterar projektets olika utmaningar, Jag tycker att det krävs mod att reflektera över sitt eget arbete, och ännu mer mod att lyssna med ödmjukhet på varandras tankar, synpunkter och åsikter men det var just det vi gjorde.
Liliana fortsätter:
– För mig var det särskilt lärorikt att få syn på hur olika vi faktiskt är inom projektet, i våra erfarenheter, förutsättningar, tankesätt och sätt att möta utmaningar. För att just det är vår styrka. Det är när vi möts i våra olikheter som lärandet blir på riktigt. Så stort tack till alla kloka kollegor för en lärorik, varm och viktig träff. Jag åkte hem med ny energi, nya insikter och en starkare känsla av att vi gör detta tillsammans.
Kompetensen blir ännu större
Petra Jensen, projektmedarbetare och socialsekreterare på Karlstads kommun, och hennes kollegor på socialtjänsten och Familjecentralen uppskattade träffen.
– Jag fick nya idéer om olika sätt att arbeta med målgruppen och kunde även se att vi redan gör mycket bra redan.
– Alla kommuner har samma utmaningar och hittar egna lösningar.
– Det finns så mycket kompetens som blir ännu större när vi hittar sätt att dela den på.
Normkritisk studie- och yrkesvägledning
Åsa Öholm Hamnäs, studie- och yrkesvägledare i Karlstads kommun:
– Det finns ett stort behov att både få ta del av hur andra arbetar med studie och yrkesvägledning på SFI, men också få lyfta dilemman och svårigheter i att arbeta med just denna målgrupp. Deltagarna var frikostiga med att dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa processledarna att inspirera varandra i gruppen och vi fick ta del av många goda exempel, men också ta upp vad vi saknar och tycker är svårt. I höst fortsätter arbetet med att stärka normkritisk studie- och yrkesvägledning på sfi och vi gör det tillsammans!
Etisk frågeställning
Åsa Lyhed, rektor i Mora kommun och medlem i den centrala styrgruppen:
– Jag var med på denna träff, som en katt (rektor) bland hermelinerna (studie- och yrkesvägledare). Det var oerhört givande med alla diskussioner, till exempel vad som är etisk studie- och yrkesvägledning. Är det att vägleda till dina drömmar eller är det att vägleda till vad som ligger inom räckhåll för dig?






