Avslutningsceremoni i Mora

76 procent av Yrkesväg-deltagarna i Mora har fått sommarjobb eller annan anställning. Nyligen hölls en välförtjänt avslutningsceremoni där eleverna fick diplom, intyg och betyg. – En härlig förmiddag med mycket stolthet och glädje, säger Anna Danielsson, biträdande rektor och delprojektledare.

Närma sig arbetsmarknaden

I augusti 2023 påbörjade 23 SFI elever någon av Moras utbildningsspår med fokus på att närma sig arbetsmarknaden.

Utbildningsspåren praktisk SFI, SFI mot yrke RL (restaurang och livsmedel), SFI mot yrke VO (vård och omsorg) har genomförts inom komvux i samverkan med andra verksamheter inom kommunen, bland annat integrationsenheten.

Positiva effekter

Genom att kombinera SFI med en språkträningsplats eller APL utvecklas elevernas språkförmåga. 67 procent av eleverna har gjort en stegförflyttning rent språkligt.

Andra viktiga effekter av deltagandet i Yrkesväg är att eleverna fått ökat självförtroende, ökad kunskap om arbetsliv, förbättrad hälsa, knutit kontakter, ökat sin förmåga till samarbete samt fått ökad motivation till både arbete och studier.

– Viktigast av allt är att de stärkt sin ställning på arbetsmarknaden och hela 76 procent av de deltagande eleverna har fått sommarjobb eller någon annan typ av anställning i kommunen, vilket är helt fantastiskt, säger Anna Danielsson.

Stolthet och glädje

I fredags var det dags för en avslutningsceremoni där eleverna fick diplom, intyg och betyg.

– En härlig förmiddag med mycket stolthet och glädje. Vi önskar alla elever lycka till i sommar och ser fram emot att välkomna nya elever till Yrkesväg i höst, säger Anna Danielsson.