Föräldraskapsstöd i Hagfors

Att vara förälder i ett nytt land som Sverige är inte alltid lätt, men tack vare Yrkesväg är det möjligt för Hagfors kommun att erbjuda föräldrastöd genom utbildningen “Föräldraskap i Sverige”.

Stärka föräldrarna i sin roll

Nyligen avslutades den fem veckor långa utbildningen ”Föräldraskap i Sverige” med projektdeltagare från utbildningsspår 1 och 2.

Ida Johansson, socionom på arbetsmarknadsenheten, och Liliana Melén, delprojektledare/lärare, höll i utbildningen som riktade sig mot nyanlända och utrikesfödda föräldrar med barn mellan 0 och18 år.

– Syftet med utbildningen är att stärka föräldrarna i sin roll och därmed bidra till att skapa tryggare familjer. Vi ser att föräldrarna förbättrar sina möjligheter att navigera och orientera sig i det svenska samhället, säger Liliana Melén.

Nätverk inom kommunen

Satsningen har också gett positiva effekter internt.

– Genom utbildningen har vi också fått möjlighet att förstärka och skapa fler nätverk inom kommunen som vill fortsätta arbeta förebyggande kring den här målgruppen, som har behov av få rätt information om hur vårt samhälle fungerar och var de ska vända sig vid funderingar och bekymmer kring deras föräldraskap, säger Liliana Melén.