Hur kan materialet ”Känn dig själv – Vuxen” användas för våldsprevention och fånga upp både våldsutövare och våldsutsatta? Det var fokus på den förra transregionala lärträffen inom temaområde F – mänskliga rättigheter, hälsokunskap och föräldraskapsstöd. – Det finns ett stort intresse och engagemang för frågan, säger Sabina Gómez Jansson, Länsstyrelsen Värmland.
Kunskaper inom fyra områden
Materialet ”Känn dig själv – Vuxen” är ett material som används för att öka kunskaper inom fyra områden:
- Kropp och hälsa
- Jämställdhet
- Föräldraskap och viktiga vuxna
- Leva tillsammans
Fokus på våldsprevention
Inom projektet Yrkesväg har materialet utvecklats för att användas mer för våldsprevention. Sabina Gómez Jansson är utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland och jobbar specifikt med området mäns våld mot kvinnor. Hon har utvecklat materialet tillsammans med Katarina Puhls och Jeanette Ellström, utvecklingsledare på Region Värmland, samt Angelica Vornanen, integrationssamordnare på Eda kommun.
Olika infallsvinklar
På lärträffen delade de med sig av hur materialet kan användas våldspreventivt för att fånga upp både våldsutövare och våldsutsatta. Deltog gjorde cirka 40 personer som kommer i kontakt med målgruppen i sina yrkesroller.
– Vi hade en dialog utifrån våra olika infallsvinklar och kunskaper om materialet. Kia och Jeanette har kännedom om lådan och materialet. Angelica har använt det i praktiken. Vi pratade bland annat om vilka delar som kan användas för att fånga upp våld. Vissa är tydliga och andra inte lika tydliga, säger Sabina Gómez Jansson.
Hon fortsätter:
– Jag har teorin om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Jag pratade bland annat om hur man ska hantera om man känner en oro, eller att någon berättar om våld. Det ska inte bara vara upp till den enskilde hur detta tas om hand, utan vissa organisatoriska förutsättningar behöver finnas på plats. Man behöver känna ett stöd från chef och organisation med rutiner och riktlinjer.
Checklista och metodstöd
En del av utvecklingen av materialet är framtagandet av en checklista och metodstöd som redan har fått effekt.
– Det är något för alla att börja med. Vissa har kommit långt redan, medan andra vill komma igång. Vi fick återkoppling från en kommun som nu ska börja fråga om våld i en verksamhet där de tidigare inte gjort det. En annan kommun skulle ta ett ännu större grepp än tidigare och fråga om våld brett i verksamheten. Oerhört glädjande när det ger direkt effekt. Det finns ett stort engagemang och intresse för frågan, vilket naturligtvis är jätteviktigt, säger Sabina Gómez Jansson.
Mer information
Du kan läsa mer om ”Känn dig själv – Vuxen” på Region Värmlands webbplats.