Yrkesvägs spridningskonferens lockade 350 personer från 60 kommuner. De fick ta del av fantastiska berättelser om förnyelsen av sfi från deltagare, medarbetare och projektpartners, prisutdelning till arbetsgivare, känslosam körsång och mycket mer.
Inspirera till nya arbetssätt
Yrkesväg är ett hållbarhetsprojekt som arbetar med förnyelse av sfi utifrån ett holistiskt synsätt. Vi har lämnat läromedelsbaserad undervisning bakom oss till förmån för ett erfarenhetsbaserat lärande med målet arbete och egen försörjning. Förändringen är nödvändig och vi har inte råd att låta bli.
Torsdag den 5 december anordnades Yrkesvägs spridningskonferens med syfte att inspirera till nya arbetssätt, mod att förändra och ge konkreta tips och idéer på vad som kan göras annorlunda.
Att nyfikenheten var stor märktes då cirka 350 personer från 60 kommuner deltog. 170 var på plats på Karlstad CCC och 180 tog del av livesändningen.
Körsång och inledning av landshövdingen
Spridningskonferensen inleddes med stämningsfull körsång av sfi-kören från Arvika. Inte ett öga var torrt när de bland annat tolkade Kents hit Sverige.
Georg Andrén, landshövding i Värmlands län, öppnade konferensen innan moderatorerna Annika Andersson och David Falk, från projektkontoret på Länsstyrelsen Värmland, tog över och lotsade deltagarna genom konferensen.
Dagen bjöd på många fantastiska berättelser från verkligheten, både på scenen och genom filmer. En röd tråd genom dagen var behovet av samverkan, mellan och inom kommuner samt med arbetsgivare.
Medarbetare och elever delade med sig av hur viktig Yrkesvägs utbildningsmodell, från läromedelsbaserat till erfarenhetsbaserat lärande, är för integration i det svenska samhället.
Utdelning av Yrkesväg-priset
Samverkan med arbetsgivare uppmärksammades extra genom utdelning av det nyinstiftade arbetsgivarpriset. Årets fokusområde handlar om just samverkan med arbetsgivare som är en förutsättning för att Yrkesvägs utbildningsmodell ska fungera.
Landshövding Georg Andrén delade ut priserna tillsammans med jurymedlemmen Zana Panic, vd, Procruitment. Vinnarna fick diplom, blommor och en gåva till UNHCR.
Årets offentliga arbetsgivare
Årets offentliga arbetsgivare blev vård och stöd i Eda kommun, med motiveringen:
”För sitt aktiva och engagerade arbete med att göra arbetsplatsen välkomnande och inkluderande, och med hjälp av utbildade språkombud; mer tillgänglig för alla. Arbetsgivaren har tagit fram en språkpolicy och alla har fått förutsättningar att aktivt arbeta med sin språkutvecklande arbetsplats. Alla deltagare lyfts och välkomnas med värme som nästa kollega och medarbetare, ett viktigt förhållningssätt och arbetssätt för att säkra sin framtida kompetensförsörjning.”
Årets privata arbetsgivare
Kategorin årets privata arbetsgivare togs hem av Volvo Construction Equipment i Arvika, med motiveringen.
”För sitt långvariga samarbete med SFI och vuxenutbildningen och för sin inkluderande arbetsmiljö. Arbetsgivaren har ett systematiskt och väl fungerande arbetssätt att välkomna, utbilda, handleda och anställa individer från olika länder. Eleverna matchas mot kunniga och erfarna handledare som stöttar utifrån individuella behov och eleverna känner att de är med och bidrar.”
Övriga finalister som också har gjort ett fantastiskt jobb var Dotteviksskolan i Arvika kommun, Kaptensgårdens omsorgsboende i Säffle kommun, Scandic i Karlstad samt Coop Åmotfors.
Centrala styrgruppen blickade framåt
Spridningskonferensen avslutades med en framåtblickande samtal med de centrala styrgruppsmedlemmarna Anders Boström, verksamhetschef IFO, Eda kommun, och Ulrika Vitalis, socialchef, Hammarö kommun.
Positiva tongångar efter konferensen
Spridningskonferensen lovordades av många, här följer några exempel.
Alexandra Wollmar, integrationsutvecklare, Länsstyrelsen i Jönköpings län:
– Konferensen höll toppklass rakt igenom! Den gav god insyn i kloka, utvecklingstänkande kommuntjänstepersoners tankar om nutiden och framtiden. Förmedlade hopp, arbetsglädje och konkreta tips i frågan om hur kommunen kan arbeta med arbetsmarknadsintegrering. Jag tar med mig mycket, både konkreta tips om material och arbetssätt, men även vikten av god intern kommunal samverkan.
Anna Orbe, seniorkonsult Indea:
– Jag tar med mig berättelserna från dagen och citat som ”Välfärdsutmaningar är inte anpassade till organisatoriska stuprör”, ”Alla har ett värde och kan bidra utifrån sina förutsättningar och erfarenheter, oberoende ålder och tidigare utbildning. Vi behöver tro på detta, för det är sant och ger oss möjligheter.” samt ”Att läsa och samtidigt ha praktik är guld”.
Marie Andersson, projektkoordinator Yrkesväg, Länsstyrelsen Värmland:
– Vilken fantastisk dag! Jag känner mig alldeles rörd och stolt över all den värme, engagemang och kompetens som finns hos våra partners och vilken skillnad de gör för målgruppen varje dag. Det är otroligt vilket förändringsarbete som skett på relativt kort tid med att gå från läromedelsbaserat lärande till erfarenhetsbaserat lärande med målet arbete och egen försörjning, samt med den helhetssyn som finns kring våra deltagare. Nu kan vi med all rätt kalla oss ett holistiskt hållbarhetsprojekt som ger människor en ökad känsla av sammanhang och förutsättningar att etablera sig i samhälls- och arbetsliv.
Dragica Catibusic, delprojektledare, Yrkesväg Åmål:
– Jag känner en enorm stolthet och glädje över allt arbete som görs inom projektet. Erfarenhetsbaserad lärande är här för att stanna.
Inspelning och filmer
Här kan du ta del av en inspelning av konferensen samt de filmer som visades.
Inspelning
Konferensen spelades in och du kan ta del av den här. Några delar är bortklippta med anledning av personliga önskemål.
Samverkan med arbetsgivare i fyra kommuner
Filmen lyfter fram positiva samarbeten mellan arbetsgivare och Yrkesväg i Hagfors, Karlstad, Orsa och Åmål.
En dag i Sverige.
Filmen beskriver hur vardagslivet i Sverige kan se ut för en Yrkesväg-deltagare.
Praktisk sfi i Arvika
Filmen lyfter fram satsningen på praktisk sfi i Arvika.
Idrott och hälsa på schemat
I Säffle har idrott och hälsa på schemat blivit en succé! Delprojektledare och deltagare berättar om hur det gick till.
Kroppskännedom och föräldraskapsstöd
I Hagfors har de fokuserat på kroppskännedom och föräldrakapsstöd. Delprojektledare och deltagare berättar om sina erfarenheter.