Yrkesväg i Hagfors uppmärksammas

Yrkesvägs framgångsrika arbete i Hagfors uppmärksammas i en artikel i Värmlands Folkblad där deltagare, delprojektledare och arbetsmarknadskonsulent intervjuas.

Yrkesväg-deltagaren Homa Afzali tillsammans med Liliana Melén, delprojektledare i Hagfors. Foto: Daniel Olausson, Värmlands Folkblad.

Från analfabet till fast jobb

Värmlands Folkblad skriver om två Yrkesväg-deltagares livsöden och vad projektet betytt för dem.

Homa Afzali, 30, från Afghanistan kom till Hagfors för fyra år sedan. Hon var ensam med två barn och kunde varken läsa eller skriva. Nu är hon färdigutbildat vårdbiträde och har fast jobb på särskilda boendet Sättragården.

”Vi hjälper varandra mycket”

För tre år sedan kom Abdallah Abdourahamane, 33, från Sudan till Hagfors där han bor med fru, fyra barn och systerdotter. Via kommunens serviceutbildning har han fått en tjänst på arbetsmarknadsenheten där han både arbets- och språktränar på särskilda boendet Häggården i Råda.

– Jag tycker det är trevligt att träffa alla. Alla lärare är snälla och vi hjälper varandra mycket i klassen också, särskilt nu när jag är ute på praktik genom AME så är de också snälla och hjälper till mycket, säger Abdallah.

”Måste få rätt förutsättningar”

I VF-artikeln berättar delprojektledaren Liliana Melén om Yrkesväg.

– Det finns väldigt många som vill göra rätt för sig, men de måste också få rätt förutsättningar. Skillnaden mot SFI är att SFI har varit bunden till klassrum, medan tanken med Yrkesväg är att man ska lämna klassrummet. Idag läser man ett antal timmar hos oss i veckan, medan man lägger ett antal timmar på praktik- eller språkträningsplatser.

Intervjuas i artikeln gör också Tomas Arnoldsson, arbetskonsulent, och Karin Sandqvist, delprojektledare.

Om du är prenumerant kan du läsa hela artikeln här på vf.se.

Abdallah Abdourahamane, Yrkesväg-deltagare, och Tomas Arnoldsson, arbetskonsulent i Hagfors. Foto: Daniel Olausson, Värmlands Folkblad.
Homa Afzali. Foto: Daniel Olausson, Värmlands Folkblad.